הילה ועמית הגיעו אלי לפני כחודש מיואשים ומתוסכלים מהמצב הכלכלי אליו הגיעו.
לזוג 2 ילדות גדולות בנות 10 ו- 13 הכנסה של כ- 20,000 ₪ . מצב החשבון עומד על כ- 50,000 – ₪.
המשפחה לא מצליחה לעמוד בתשלומים החודשיים ונאלצת שוב ושוב, בלחץ הבנק, לקחת הלוואה לסגירת המינוס. מבדיקה של הרגלי הצריכה, הקנייה וניהול כלכלת הבית זיהינו, בין היתר, כי הילה ועמית מבססים את הקניות שלהם באופן קבוע על קניות בתשלומים רבים. ההרגל של קנייה בתשלומים בצורה קבועה וממושכת מלווה את המשפחה כ-3 שנים וכך נוצר מצב שכמות התשלומים עולה ותופחת בכל חודש כמו גם המינוס בחשבון הבנק.
המשפחה איבדה שליטה על ההוצאות, ההתנהלות הכלכלית מבולגנת ומוטעית.
הסיפור של הילה ועמית הוא רק דוגמא לסיפורים דומים שכאלה. אז איך נכון להתנהל בכל מה שקשור לקנייה בתשלומים?
הרציונל העומד מאחורי ההחלטה האם לשלם במזומן או בתשלומים הוא להתאים את זמן התשלום לאורך זמן השימוש במוצר אותו אנו רוכשים. לדוגמא, קניית בית אשר בו אנו עתידים לגור מרבית חיינו, התשלום עליו ייעשה באמצעות הלוואה לטווח ארוך (משכנתא) . לעומת זאת, קניות שבועיות/חודשיות בסופר נעשה בתשלום אחד/במזומן כיוון שמדובר על מוצרים מתכלים אשר נשוב ונקנה אותם שבוע / חודש הבא שוב.
כאשר אנו רוכשים מוצר לטווח ארוך כמו טלויזיה, מקרר, מדיח כלים, מכונת כביסה וכדומה נפרוס את הקנייה למספר התשלומים שיאפשרו לנו תוך התחשבות בשיקולי ריבית. במקרה הזה מספר התשלומים שיתאפשר לנו יהיה קטן מזמן השימוש במוצר אבל עדיין בפריסה ארוכה יותר באופן יחסי. לגבי ביגוד והנעלה – תלוי בעלות הקנייה. אם קניתי חולצה ב- 150 ₪ אני יכולה לשלם עליה בתשלום אחד אבל אם קניתי בגדים בסוף עונה עבור כל המשפחה בעלות של 800 ₪ מומלץ לחלק לתשלומים לתקופת השימוש. בנושא הביגוד עולה שאלה נוספת של כמות ההוצאה החודשית עבור בגדים והאם אני אכן צריכה את כל מה שאני קונה אבל על זה נדבר בהזדמנות אחרת…
בסיכומו של דבר, אופציית הרכישה בתשלומים היא מצוינת כל עוד מנהלים אותה בצורה אחראית, מסודרת והגיונית.
היו ערים למלכודות שהיא טומנת והזהרו לא ליפול לתוכן.
להתראות 🙂